Sukitus on nopea tapa tehdä putkiremontti

Nykyisin putkistoja ja viemäreitä saneerataan paljon sukittamalla. Sukkasujutus eli sukitus on putkiston sisäpuolisista saneerausmenetelmistä käytetyin ja on kuuluisa ennen kaikkea toimenpiteen nopeuden takia. Putkiremonttien sukituksessa vanhan putken sisään asennetaan uusi, pehmeä, epoksilla kyllästetty putki, joka kuivuessaan kovettuu. Tällöin olemassa olevat reiät ja halkeamat korjaantuvat.

Sukitus on hyvin monipuolinen saneerausmenetelmä, se soveltuu omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin sekä liike- ja teollisuusrakennuksiin. Kunnallisen sektorin viemäriputkia on saneerattu sukittamalla jo 1970-luvulta lähtien.

Minkälainen on sukitusmenetelmä?

Asennustyö alkaa viemäristön kuvaamisella ja puhdistamisella, jonka jälkeen tapahtuu itse sukitus. Asennettava sukka on pehmeä ja joustava, yleensä polyesteristä valmistettu. Sukka kyllästetään epoksilla ja mankeloidaan, jonka jälkeen se asennetaan olemassa olevan viemäriputken sisään paineilman voimalla. Paineilman avulla joustava sukka venyy ja asettuu viemäriputken sisäpintaa vasten. Kun sukka on kuivunut ja kovettunut, paineilma poistetaan. Kovettunut sukka muodostaa uuden, itsekantavan ja saumattoman putken korjaten vanhassa putkessa olevat rikkoutumat.

Sukituksen edut

Sukitus on kustannustehokas ratkaisu silloin kun pintoja ei tarvitse uusia. Aikaa ja rahaa säästyy, kun pölyisiltä ja meluisilta purkutöiltä vältytään kokonaan. Näin ei ole tarvetta myöskään eristää tiloja pölyseinillä ja asunnossa voi asua koko remontin ajan. Uusittaessa maanalaisia putkistoja pihaa ei tarvitse kaivaa auki kun sukitus tapahtuu putkien sisäpuolella. Tämä saneerausmenetelmä on myös ympäristöystävällinen, sillä jätettä ei synny paljon.Sukitusta voidaan käyttää kaikissa putkimateriaaleissa. Sukittamalla saneeratun viemäriputken on tutkitusti luvattu kestävän jopa 50 vuotta, eli saman kuin uusi muoviputkikin. Sukitettu putki vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan uutta muoviputkea. Monet vakuutusyhtiöt hyväksyvätkin sukitetut putket uusiksi putkiksi. Lisäksi sukitusyritykset myöntävät sukitetulle putkelle 15-40 vuoden vuotamattomuustakuun.